Meniu Suplimentar


 • Adauga un articol
 • Articole pe categorii
 • Arhiva articolelor
 • Arhiva stirilor
 • Adrese utile
 • Lista Membrilor
 • FAQ
 • Recomandati-ne

 • Logare


  Bun venit!

  Nume   
  Parola  
               

      *Inregistrare 

   *Recuperare parola

    Membri:
    Ultimul: Cristinav
    Total: 3260
    Online:
    Vizitatori: 22
    Membri: 2
    Total: 24
    Connectati:
  01: sase
  02: mariaml


  Sondaj

  Putem aprecia ca in Romania este criza

  politica
  sociala
  morala
  toate
  niciuna este doar tranzitie
  niciuna,lucrurile se denatureaza  Rezultate
  Alte sondaje

  Voturi 679


  Top-10 downloads

  · 1: "Elohai" -Doamne
  · 2: o batrana intr-o gara
  · 3: Aveinu Malheinu
  · 4: Galbena gutuie...
  · 5: Sanie cu zurgalai
  · 6: Kaddish
  · 7: barbu lautaru
  · 8: Copaci fara padure
  · 9: un'' te duci tu mielule ?
  · 10: Mircea Crisan


  Romania-Israel:

  Romania-Israel :: View topic - purim, purim, purim.......
   Forum FAQForum FAQ   SearchSearch   UsergroupsUsergroups   ProfileProfile   Private messagesPrivate messages   Log inLog in 

  purim, purim, purim.......
  Goto page 1, 2, 3, 4  Next
   
  Post new topic   Reply to topic    Romania-Israel Forum Index -> traditii,obiceiuri,sarbatori
  View previous topic :: View next topic  
  Author Message
  cerbu  Joined: Aug 25, 2005
  Posts: 2473
  Location: Canada

  PostPosted: 11 Mar, 2006 7:05 am    Post subject: purim, purim, purim....... Reply with quote

  pe langa sarbatori si festivale religioase, exista si istoria. sase va povestit deja despre purim, dar eu numai ajut cate ceva in plus, ca nu ma costa cerneala.
  istoria confirma ca imperia persana a existat, regele achasverosh era o realitate. erau multi evrei in teritorile controlate de imperia persana.
  e interesant sa observam cum interesele politice si manipulatile au existat si atunci. dar totusi nu e usor sa intelegem felul de viata existent atunci, nici
  logica unor actiuni.
  dupa istorie, dupa ce acest rege nou a luat controlul imperiei, omorand pe fostul rege cu intreaga familie, dar pastrandusi o fata a fostului rege ca nevasta, achasverosh, NOUL REGE, a inteles ca trebuie sa ia o actiune necesara ca sasi consolideze puterea.
  a invitat pe toti conducatori locali, pe toti bogatasi, sa vina ca sa se cunoasca, la el, in capitala, adica in orasul shushan. lea luat ceva timp ca toti sa se adune, imperia fiind mare, si nu exista avioane.
  cand aproape toti au sosit, in timpul unui banchet, regele a ordonat ca nevasta sa, adica fosta fica a regelui omorat, sa vina in fata adunari, dar complect goala. el stia ca multi din cei invitati au cunoscuto pe aceasta fata ca fica fostului rege. asta era un gest politic, care sa arate controlul lui total.
  dart fata , stiind despre ce este vorba,si findui rusine, a trimis vorba ca nu poate sa vinan ca sufera de ezeme diferite pe corp, si ar rusina pe rege sa apara asa.
  regele, infuriat ca porunca lui nu a fost ascultata, a ordonat ca fata sa fie omorata. de atunci toate femeile din lume imediat reactioneaza pozitiv la toate poruncilor barbatilor. (am adaugat asta ca sa vad ca nu ati adormit).
  astazi, ca si in trecut, conducatori tarilor incearca sa aiureze populatia, sa le tina ocupati cu tot felul, ba cu futball, hokey, tenis, filme, tv, oscar, olympic, formula one, etc, etc.o populatie ocupata nu are timp sa observe ca au o viata proasta, ca platesc taxe mari, ca raman saraci cand alti se inbocatesc pe spatele lor, etc.o populatie ocupata nu face revoluti, ca nu au timp.
  regele persiei stia asta, si stia ca populatia nu era exact multumita ca el ia curatat pe fosti conducatori. deci , ca sai tina ocupati cu altele, a declarat ca el, regele cauta o nevasta, si ca ori si cine poata sa incerce. si cine nu vrea sa devina regina?
  mordehai, evreu, lucra pe langa palatul regal. cunostea cum merge treaba acolo. si stia ca evrei, pentru securitatea lor, trebuie sa fie cat mai apropiati de tron.dealtfel, istoria e plina de exemple diferite, unde evrei au reusit sa se apropie de tron. inclusiv in romania, unde regele carol avea o amanta evreica, de care am uitat numele dar avea par roscat. (doamne, ce tiu eu minte, nici nu eram nascut)
  deci de aia acest mordehai a inpinso pe esther , nepoata sa, sa incearca si ea norocul , si ea fiind foarte frumoasa, sexi si desteapta a reusit si a devenit noua nevasta a regelui. mai aproape de tron nu se putea.
  multi critica faptul ca nu numai evrei au suferit un holocoust, ci si alti.
  e inportant de clarificat acest punct.
  holocostul a fost un eveniment unic in istoria lumi. un guvern a luat o decizie politica sa omoare un alt popor, si asta sa intamplat numai la evrei. (norocul nostru).
  in persia era cat paci sa se intample la fel, adica o decizie guvernamentala de a omora pe toti evrei.un holocost. dar, noroc, evrei fiind aproape de tron au reusit sa se salveze , si nu sa intamplat. si de acea, si nu de pomana, se cere ca fiecare evreu , sa fie obligat, sa auda de purim povestea lui ester, adica meghilat ester, sa nu se uita pericolul de atunci. ce ironic, ce ironic ca in acelasi loc, in persia, adica iranul de azi un alt dusman sa ridicat care si el ne promite un holocost. decizia sia luato, ce lipseste este capabilitatea, ca o bomba atomica.
  deci purimul, sarbatoare mare, ca evrei au scapat de acest holocost posibil, este un festival de veselie si printre altele se manaca oznei aman, adica urechile lui aman, care sant deliciose, nu urechile ci praziturile care se numesc oznei aman.
  deci, iar, cum se zice : au vrut sa ne omoare, nu lea mers, hai la masa.
  HAG SAMEAH!.
  _________________
  Shalom
  Back to top
  View user's profile Send private message Send e-mail
  sase  Joined: Dec 23, 2004
  Posts: 3702
  Location: tel aviv

  PostPosted: 01 Mar, 2007 11:46 pm    Post subject: Reply with quote

  Intelesul cuvantului "Purim" este "sorti",
  care se refera la loteria folosita de Haman pentru a alege o data pentru a-i extermina pe evrei.
  Purim este de multe ori considerat cea mai vesela sarbatoare a iudaismului,deoarece se obisnuieste ca oamenii sa se mascheze, sa organizeze carnavaluri, sa puna in scena piese si toata lumea sa sarbatoreasca si sa manance delicatese.
  asta bineinteles dupa ascultarea la sinagoga sau acasa ,a povestei lui Esther,punctata de zgomote,pocnitori si galagie intru blamarea lui Haman.
  Back to top
  View user's profile Send private message Send e-mail
  Teodora  Joined: Dec 20, 2006
  Posts: 290

  PostPosted: 02 Mar, 2007 10:25 pm    Post subject: Reply with quote

  frumos si tragic in acelasi timp ce spuneti voi aici insa este un alt aspect despre care nimeni nu e prea fericit sa auda:si anume,ce se intampla de fapt in Israel de Purim,ce fac cei mai "vanjosi"aparatori ai religiei si traditiilor si vorbesc de cei ultrareligiosi .

  Se imbata si fac scandal,urla cat ii tine gura sau alcoolul si nu sunt putini la numar;cauta scandal si cred ca in aceasta zi pot sa faca orice.

  Personal am fost avertizata de acesta zi si am vazut anul trecut ce este pe stazile pe care ultrareligiosii isi fac aparitia.Puteti sa ma contraziceti,insa eu stiu ce am vazut:se leaga de toti cei care le iasa in cale,urla..........iar ca e sarbatoare nu este o scuza..........

  In rest,este frumos ce se intampla pe strazi si cum cei "civilizati" stiu sa petreaca !

  Hag sameah pt toti !


  si spor la treaba celor de la salubrizare a doua zi
  Back to top
  View user's profile Send private message
  xaramihaela  Joined: Sep 26, 2006
  Posts: 4080
  Location: Romania

  PostPosted: 02 Mar, 2007 11:15 pm    Post subject: Reply with quote

  Personal , intotdeauna ma intereseaza sarbatoarea ( indiferent care), evenimentul si modul cum le petrec eu , familia , prietenii ... abia dupa aceea ... restul poporului ....
  Ce spui tu Teo ma face sa-mi fac o imagine trista dar care nu are legatura cu sarbatoarea in sine ....
  E o imagine neplacuta , dar o optiune a unor oameni care .... fie fac excese fie au lacune in educatie fie interpreteaza intr-un mod "propriu" un eveniment ...
  Si asta se intampla mai mult sau mai putin pretutindeni in lume ....

  Dar SARBATOAREA ....este altceva .
  Semnificatia si magia , bucuria sau tristetea unei sarbatori nu le stirbesc o mana de oameni ... nici chiar daca ar fi majoritari in grup...

  IGNORA-I SI BUCURA-TE DE PURIM !!!!

  Pentru toti prietenii evrei , familiile lor ...Israelului ...

  HAG SAMEAH !!!!

  _________________
  pace si numai bine tuturor !
  Back to top
  View user's profile Send private message
  cerbu  Joined: Aug 25, 2005
  Posts: 2473
  Location: Canada

  PostPosted: 03 Mar, 2007 7:29 am    Post subject: Reply with quote

  theodora, nu esti nici prima nici ultima care se loveste de anumite lucruri in israel, si care ajunge la concluzi personale complect gresite din lipsa de intelegere a evreilor sau a societati israerliene.
  crucea pentru tine este un simbol religios propiu. dar pentru un evreu crucea reprezinta 1800 de ani de pogroame, viata in getto, denigrarea dreptului omului, inchizitia care a ars pe viu mii de evrei in piata publica, antisemitism feroce, alungarea din tari diferite in mod repetat, etc. si toate astea in numele religei crestine.
  creend statul israel, evrei au lasat in urma cele de mai sus, inclusiv cea ce devenise simbolul suferintele lor, si anume crucea.pentru ca trebuie sa se inteleaga ca motivul principal al antisemitismului, a fost si mai este un motiv religios.
  purtand deci in israel o cruce la vedere este ofensiv pentru anumiti evrei, mai ales cei veniti din tarile europei, unde sa suferit cel mai mult, si unde imaginea crucei reprezenta numai probleme pentru evrei.. deci acuma intelegi de ce te-ai lovit de o anumita reactie.putina sensivitate din partea ta nu poate strica.
  nu judeca inainte de intelegi. si fi sigura ca nu intelegi gresit.
  in cea ce priveste purim, sa fi bucuros si fericit, de purim, este o obligatie religioasa. este un mithzvah, o obligatie.. aceasta sarbatoare este salvarea unui popor intreg in fata unui holocost posibil de care au scapat.
  trebuie sa-ti exprimi bucuria faptului ca dumnezeu ia salvat pe evrei. se bea. se fumeaza. imbraci costume.te comporti complect diferit de cea ce este un comportament normal de obicei. si daca bucuria este exprimata prin cantec sau tipete de bucurie, nu trebuie sa te speri. bine inteles ca cei care beau si nu sant obisnuiti, pot sa se comporteze inadecuat. dar asta este mai curand o probema fiziologica si nu etnica.
  _________________
  Shalom
  Back to top
  View user's profile Send private message Send e-mail
  Teodora  Joined: Dec 20, 2006
  Posts: 290

  PostPosted: 03 Mar, 2007 12:36 pm    Post subject: Reply with quote

  Parerile personale,sunt personale,dar nici aceea "ingaduinta' de care vorbesti n-o sa ajute,si adica cum,chiar daca port o cruce la gat,eu nu am facut-o ca sa jicnesc pe cineva sau sa-i aduc aminte de alte nenorociri.Nu sunt singura si mai mult cum e cu "cele trei religii care isi au bastina aici"??

  Este ceva ce mi s-a intamplat si nu o sa uit niciodata pt ca ma marcat;poate ca tocmai evrei ar fi timpul sa nu mai faca diferenta intre oameni,si subliniez,OAMENI,tocmai datorita celor prin care au trecut si nimeni nu poate sa inteleaga mai bine decat ei cum e sa fi arat cu degetul si pus la colt.

  Stii Cerbule,esti foarte rational,si ma astept sa intelegi exact ceea ce vreau sa zic,este un anumit tip de comportament in Israel,si o sa-ti exemplific: in momentul in care am asupra mea un simbol al crestinismului aceasta este reactia de care am parte,insa,in momentul in care este acoperita de haine sau nu o am atunci lucrurile stau total diferit:oamenii imi zambesc pe strada,imi spun ca sunt fata frumoasa si isteata si ar fi pacat sa nu raman in israel.......si altele de genul. De ce,vin si te intreb? De ce trebuie sa ne schimbam in functie de acestea?

  Si aceasta nu e legat doar de planul religios,mai este un aspect la care esti privit din doua unghiuri,si anume,(si e tot personal) daca merg undeva si spun ca am in pasaport viza de metapelet,am parte de un comportament iar daca-omit-sa precizez atunci oriunde sunt primita cu bratele deschise,ba mai mult,fara a spune de viza,ori fara sa am lantisorul cu pricina mi se adreseaza in conversatie cu expresia "ah seli"????

  Aici e diferenta! Vezi tu,sunt aici de doi ani,am trait si vazut destule sa stiu ce vorbesc,dar nu sa zic niciodata nimanui ca in israel totul este lapte si miere,la fel cum nu toate sunt roze in Romania.

  S-ar putea sa fiu putin subiectiva,pentru ca sunt sigura aici,si am suferit din cauza acesta,insa trebuie sa recunostem ca burienile trebuie strivite oriunde!

  acum legat de Purim,e drept,e o sarbatoare frumoasa,dar anul trecut din cauza excesului de zel un taximetrist a ajuns in spital mai mult mort decat viu dupa ce a fost salvat,pot sa zic,de cativa tineri ultrareligiosi.

  Asa ca nu doar in Romania lumea huiduieste la concerte ori mai stiu eu ce......

  sunt lucruri care imi plac in Israel si care nu,la fel si in cazul Romaniei...
  Back to top
  View user's profile Send private message
  odil  Joined: Mar 03, 2007
  Posts: 3
  Location: Romania

  PostPosted: 03 Mar, 2007 12:46 pm    Post subject: Purim Reply with quote

  Sunt o persoana care a locuit catva ani in Israel.Acum sunt in Romania,dar am ramas cu nostalgia locurilor,oamenilor de acolo.Sarbatoresc toate sarbatorile poporului evreu,cu toate ca eu sunt ortodoxa.Mi-e nespus de dor de Israel si as pleca oricand sa ma stabilesc acolo.Din pacate nu se poate.A trece la religia iudaica e foarte greu,si-apoi eu am o varsta care nu dispune de prea mult timp.Impartasesc toate trairile cu sotul meu,ascultam muzica in ebraica,tinem legatura cu familiile care le-am cunoscut acolo.As putea sa va povestesc multe despre Israel si oamenii de acolo dar ma rezum a va spune : PURIM SHAMEAH !
  Back to top
  View user's profile Send private message
  FairGame  Joined: Jun 23, 2006
  Posts: 1539

  PostPosted: 03 Mar, 2007 1:42 pm    Post subject: Reply with quote

  Smile Interesant, poate ar trebui sa incerci mai mult sa ajungi in Israel daca acolo crezi ca iti e locul Wink
  Back to top
  View user's profile Send private message
  tily  Joined: Jan 30, 2007
  Posts: 745

  PostPosted: 03 Mar, 2007 2:54 pm    Post subject: Reply with quote

  teodora, eu inca nu am vazut nici un ultrareligios beat si sa faca atat de urat, si nici nu am auzit de asa ceva.
  ca faca galagie multa de purim, dupa cum ai citit se face multa galagie, dar e in spiritul sarbatorii...

  nu spus ca exemplul dat de tine nu este adevarat, dar tu generalizezi si e ...pacat...daca un ultrareligios fanatic s-a gandit sa se comporte asta nu inseamna ca toti ultrareligiosii alta treaba nu au de purim decat sa ii ia la bataie pe trecatorii.

  felul in care reactioneaza un om nu poate intina integritatea grupului din care face parte...nu ii poti baga pe toti in aceeasi oala pentru unul.

  cand s-a iesit din teritorii au fost colonisti care desi impotriva hotararii i-au primit pe soldatii neinarmati ca pe frati, surori, copii au plans unuii in bratele altora..si au fost si cateva poame rele care de pe sinagoga au aruncat cu tot felul de lucruri in soldati ranindu-i.

  desi iti e greu incearca sa nu generalizezi, si probabil sa te documentezi inainte...sunt reguli pe care ei le respecta , iar un turist necunoscator s-ar putea din curiozitatea de a vedea sa le incalce...inchipuie-ti ca nu te vor primi cu urale ....si reactiile vor fi diferite.....
  soferul ala de taxi....batut...daca era si cu masina si intr-un cartier religios....in zi de sarbatoare sau de shabat...sincer si-a cautat-o cu lumanarea..
  nu intri in gura lupului de buna voie ademenindu-l si apoi te vaiti ca te-a mancat...
  Back to top
  View user's profile Send private message
  Teodora  Joined: Dec 20, 2006
  Posts: 290

  PostPosted: 03 Mar, 2007 4:13 pm    Post subject: Reply with quote

  Tilly,tu te zbati sa aperi Israelul incercand sa spui ca aici painea e de aur.....si nu e drept,te minti pe tine si dai o imagine gresita altora....poate nu ai inteles ce am spus,imi plac de mor unele sarbatori israeliene,la fel cum imi place mirosul de brad in casa de Craciun......si nu am generalizat.....am spus ca si asta se intampla.......exact cum altii spun de romani sau Romania ca sunt intr-un fel sau altul si li se cere sa se schimbe......asta am vrut sa spun,ca sunt si aici uscaturi in padure,intelegi?

  documentata sunt,iar respectivul taximetrist nuu si-a cautat-o cu lumanarea,ci doar muncea,si care a fost vina lui,ca era arab evreu? de ce niciodata nu se poate admite spundu-se da domnule,este gresit,s-a gresit aici si de catre un evreu/israelian ????????de ce nu? pt ca arareori se face ori automat daca se incearca a se vorbi despre se trece in latura cealalta,ce ai?esti impotriva lor?ai ceva cu ei? Nu draga mea,nu am,dar tot ce vreau este sa se admita ca sunt si ei oameni si ca greseala e omenesca!! Atat !

  Nu judec tot Israelul sau toti everi dupa astfel de evenimente dupa cum nu judec nici Romania dupa unii care sunt dati in UG prin alte tari......aici e diferenta......eu am curajul sa zic si sa admit ca toti putem gresii la un moment dat,important este sa stim ca ne cerem scuze,sa spunem ca am gresit si sa privim inainte.......

  Si o sa-ti mai spun ceva,un fel al meu de a fi:daca cineva in jurul meu greseste,prieten sau nu,in prima faza nu sar in gatul lui sa-l cert pt ce a facut,prima data discut si incerc sa remediez ce se mai poate iar abia apoi cand ma asigur ca totul este din nou pe fagasul normal incerc sa deslusesc cauza care a provocat-o,dar nu uit niciodata sa o fac.......
  Back to top
  View user's profile Send private message
  cerbu  Joined: Aug 25, 2005
  Posts: 2473
  Location: Canada

  PostPosted: 03 Mar, 2007 7:06 pm    Post subject: Reply with quote

  stiu ca nu poti simti cea ce alcineva simpte, si asta este valabil in ambele directi.
  montrealul a fost developat ca un oras catolic, francezi fiind catolici. spitalele erau create de maici, pe vremuri si pana in 1969, in spitalele astea, la capul fiecarui pat din spital, si pe pereti cameroler erau crucifiste sau cruci.
  reactia comunitati evreiesti canadiane a fost de a construi un spital evreiesc, care a devenit un spital urias in montreal, legat de facultatea de medicina a universitatea mg. gill.
  motivul principal a acestui gest era crucea peste tot. si e vorba de montreal si nu israel.
  crucea da unui evreu emoti negative, bazate pe ce sa intamplat. poti sa nu recunosti tu faptul asta, dar ai vazut reactia.
  crucea , pentru un evreu, este motivul antisemitismului, care dupa sute de ani de suferinte diverse peste tot in lume unde erau crestini, a dus la holocoust.
  spun aicea cea ce in general nu se spune, ca sa nu se ofenseze. dar adevarul, dupa ce socheaza, da posibilitatea de a intelege lucruri care nu erau de inteles inainte. acuma stiti de ce crucea da asa o reactie unui evreu. nu TU, persoana, care provoaca reactia, dar cea ce porti reprezinta ceva negativ in constinta evreiasca, si nu poate fi stearsa cu pareri exprimate care nu pot sterge trauma colectiva, istorica a evreilor.
  cu alte cuvinte, continua sa porti crucea in israel, dar nu te mira de reactie. ca contra, poarta ca experienta un magen david, si vezi ce reactie primesti.
  _________________
  Shalom
  Back to top
  View user's profile Send private message Send e-mail
  tily  Joined: Jan 30, 2007
  Posts: 745

  PostPosted: 03 Mar, 2007 7:54 pm    Post subject: Reply with quote

  teodora cred ca e o mica problema de comunicare, sau nici una din noi nu a ales cuvintele cele mai potrivite de a reda exact ideile sale.
  nu iau aparare nimanui doar de dragul apararii, nu incerc sa musamalizez , doar ca faptele unui individ, doi, zece treizeci nu pot fi generalizate la nivel de comunitate sau grup.doar atat!asta nu inseamna ca nu exista uscaturi si aci , dar nu poti generaliza.
  cat despre arbul evreu, ori e arab ori e evreu . poate fi arab -fie crestin sau musulman ca religie, si israelian ca cetatean, fiind locuitorul tarii, dar arabi evreu nu e, caci evreii veniti din tarile arabe sunt evrei si nu arabi.
  nu stiu cazul , nu stiu ce s-a intamplat cu el deci pot fi doar niste ipoteze. dar in general nu iese fum fara foc.
  acum cum si tu stii sunt reguli in israel, in ceea ce priveste shabatul , pe care persoanele religioase le respecta. atata timp cat esti in ierusalim, si e sarbatoare sau shabat si alegi sa mergi icu masina ntr-o zona cu locuitori religiosi stii din start la ce sa te astepti. faptul ca esti crestin , musulman, budist , bahai sau mai stiu eu nu este o scuza sa intri cu masina , de shabat sau de sarbatoare in zonele in care sunt religiosi si sa te astepti sa nu arunce cu pietre sau ...mai rau.
  sunt tari musulmane in care ca turista nu iti poti permite sa te imbraci cu "haine de vara"...rist sa fi linsata pe strada fara a sta la discutii ca esti sau nu turist ca stiai legile sau nu...era de datoria ta sa te informezi si sa respecti.
  Back to top
  View user's profile Send private message
  sorinasd  Joined: Nov 22, 2006
  Posts: 1078

  PostPosted: 04 Mar, 2007 7:44 am    Post subject: Reply with quote

  totul e problema tolerantei...si asta se dezvolta intai la nivel de individ si apoi la nivel de grup...
  intoleranta religioasa la nivel individual e extrem de rara la israelieni...dovada ca inca n-am vazut turisti israelieni care au refuzat sa viziteze vaticanul in excursia la roma,sau notre dame la paris ..
  nu-s de acord nici cu ce spune cerbu.nimeni n-are aici ceva cu crucea si religia crestina...una din problemele evreilor e tocmai ca au memorie scurta si selectiva...asa ca acum avem ce avem doar cu musulmanii Laughing
  si nici cu toti ,macar...cu aia care vor sa ne distruga

  si sa stii ca nu impotriva simbolurilor lor...ci cu ei ca indivizi
  seicul yassin n-a fost eliminat pentru CA propaga,ci pentru CE propaga
  Back to top
  View user's profile Send private message
  sorinasd  Joined: Nov 22, 2006
  Posts: 1078

  PostPosted: 04 Mar, 2007 7:44 am    Post subject: Reply with quote

  crede-ma ca nimeni nu distruge acum in ashdod tarabele rusilor de craciun...cand vand pomuleti si globuri...
  si nici nu boicoteaza tiv tam...pentru ca e mos craciun acolo...
  cred totusi ca in macro santem toleranti,nu?
  Back to top
  View user's profile Send private message
  sorinasd  Joined: Nov 22, 2006
  Posts: 1078

  PostPosted: 04 Mar, 2007 8:05 am    Post subject: Reply with quote

  http://www.youtube.com/watch?v=hO66CdOSWCk

  asta e purim adevarat...nu cativa betivi Wink
  Back to top
  View user's profile Send private message
  Display posts from previous:   
  Post new topic   Reply to topic    Romania-Israel Forum Index -> traditii,obiceiuri,sarbatori All times are GMT + 2 Hours
  Goto page 1, 2, 3, 4  Next
  Page 1 of 4

   
  Jump to:  
  You cannot post new topics in this forum
  You cannot reply to topics in this forum
  You cannot edit your posts in this forum
  You cannot delete your posts in this forum
  You cannot vote in polls in this forum

  Forums ©