Suplimentar

• Adauga un articol
  • Arhiva articolelor
  • Articole pe categorii
  • Arhiva stirilor
  • Adrese utile
  • Lista Membrilor
  • FAQ
  • Recomandati-ne

• Albumul cu poze

Go to gallery

Date personale

Bun venit!

Nume     

Parola

*Inregistrare 
      *Recuperare parola

Membri:
      Ultimul: BostanIleana
      Total: 2643
      conectati:
      Vizitatori: 50
      Membri: 2
      Total: 52
      Connectati:
    01: rahel
    02: fly

Sondaj

vacanta de vara in tara sau in strainatate ?

in tara
    in strainatate
    nici anul asta nu am vacanta

-Rezultate
    -Alte sondaje

Voturi 87

Top-10 downloads

· 1: "Elohai" -Doamne
    · 2: o batrana intr-o gara
    · 3: Galbena gutuie...
    · 4: Aveinu Malheinu
    · 5: Sanie cu zurgalai
    · 6: Kaddish
    · 7: barbu lautaru
    · 8: Copaci fara padure
    · 9: Seara albastra
    · 10: un' te duci tu mielule ?

Top 10 links

· 1: Totul despre Israel
    · 2: Harta interactiva a Israelului
    · 3: Cautare persoane din Israel
    · 4: Muzica buna
    · 5: Tel Aviv
    · 6: VIOLONISTA IRINA MARIA LUPESCU
    · 7: site-uri in romania
    · 8: Evrei in Bucovina
    · 9: Muzica folk
    · 10: convertor

Romania-Israel: Forum

romania-israel :: View topic - Sanzienele
     Forum FAQForum FAQ   SearchSearch   UsergroupsUsergroups   ProfileProfile   Check your private messagesCheck your private messages   Log inLog in 

Sanzienele

Post new topic   Reply to topic    romania-israel Forum Index -> traditii,obiceiuri,sarbatori
    View previous topic :: View next topic  
    Author Message
    FairGame

PostPosted: Thu Jul 20, 2006 5:01 pm    Post subject: Sanzienele Reply with quote

CEA MAI IUBITA sărbătoare a verii, Sânzienele păstrează încă înțelesurile tainice ale devenirii umane urmând mersul Soarelui. Ea este situată în preajma momentului când Soarele se află la apogeul înălțării – solstițiul de vară. Ca și la Paști, de Sânziene, Soarele e vesel și joacă pe cer de parcă ar fi trei Sori. Ca la orice mare sărbătoare tradițiile abundă, marcând întretăierea dintre planul realității și planurile superioare. Sânzienele nu vin din lumea asta, ele sunt sfintele zâne [după cum spune și numele - n.a], care veghează asupra celor ce le respectă ziua.

Ele bagă bob grâului, ursesc fetele, vindecă bolile, aduc belșug în case. Tocmai de aceea, sărbătoarea lor are și semnificații agrare, amintind de Marea Mamă. În imagologia populară, Sânziana „ar umbla pe pământ sau ar pluti prin aer în ziua solstițiului de vară și s-ar desfăta, cântând și dansând, împreună cu alaiul său nupțial format din zâne fecioare și fete frumoase, peste câmpuri și păduri. În cetele de Drăgaică, fata care joacă rolul zeiței este îmbrăcată ca o mireasă, cu rochie albă și cunună împletită din flori de sânziene pe cap, însemn al cununiei” (Ion Ghinoiu).

Sânzienele- așa cum le-am trăit

În vremurile de demult, oamenii nu aveau în casă calendare scrise, acest rol fiind îndeplinit de semnele Cerului și ale Pământului, de mersul stelelor, de cântecul păsărilor, de mugetul vitelor, de iarba câmpului, semne pe care ei le descifrau în înțelesul strămoșesc. Când cântă cucul întâia oară, e semn că a venit primăvara și e an nou agrar și pastoral.
    Cucu cântă pe-o cătină
    Codreanu urcă la stână

Începând cu Sânzienele, cucul nu mai cântă, iar dacă se mai aude după această dată, e semn că va urma foamete sau o mare bătălie. Cucul este mesagerul dragostei, călăuză pe tărâmul celălalt, dar și vestitorul morții.
    Când frumoasa floare galbenă a sânzienelor se deschidea, cei bătrâni știau că e noaptea Împărătesei – cum mai este numită Sânziana.

Într-un sat pierdut în Munții Apusenilor, o bătrână își mai amintește de aceste timpuri. E noaptea de Sânziene. Lângă mormintele familiei, care în satele de munte se găsesc în curtea casei, nepotul a aprins un foc mare, cum cere tradiția în această noapte. În jurul focului, așteptăm parcă să se coboare sufletele moșilor trecuți în lumea de dincolo. După o lungă tăcere, bătrâna îmi povestește, ca pe lucrul cel mai firesc din lume, că în tinerețea ei le-a văzut pe Sânziene învârtindu-se în hore aeriene prin livada din spatele casei. Jocul Măiastrelor era însoțit de un cântec, care nu poate fi comparat cu nici un cântec omenesc. Înfățișarea zânelor a lăsat-o pentru o clipă mută pe bătrână.

Amintirile bătrânei trezesc în mine speranța că poate le voi vedea și eu, că lumea nostră și lumea lor, pe care noi nu mai avem ochi să o vedem, se vor încrucișa încă o dată. Dar totul nu se face după bunul plac schimbător al omului și după voia Cerului. Așa că am rămas cu încrederea și cu regretul că în ciuda termenului de „oameni civilizați” ne îndepărtăm tot mai mult de adevărata cunoaștere. Bătrânii știau multe. Acum când știința a adus în atenție posibilitatea existenței unor lumi paralele, vechile tradiții capătă sens. Sunt lucruri pe care nici o carte nu ni le va dezvălui, pe care nici o tehnologie nu le va descifra. Numai voința celor ce stau deasupra nostră ni le-ar putea strecura în suflet.

Cu interesul trezit, la întoarcerea acasă din Apuseni, am poposit la bunicii mei. Într-un răgaz, căci cei bătrâni nu vorbesc mult, am rugat-o pe bunica să-mi povestească de Sânziene. Cu aceași simplitate frapantă mi-a povestit că atunci când era fată, la casa părinților, i s-au arătat printre coroanele prunilor din grădină, în straie albe și strălucitoare, plutind prin aer. Deci aparițiile lor nu sunt chiar așa de rare, mi-am spus eu, și mi-am întărit încrederea că în drumul vieții le voi întâlni și eu.

Mult mai târziu, citindu-l pe Frazer, aveam să descopăr că momentul solstițiului a fost celebrat în întreaga Europă încă din cele mai vechi timpuri, într-un mod asemănător la mai toate popoarele. De unde această unitate de gândire, este o întrebare care mă frământă și astăzi. „În Europa, marea sărbătoare a solstițiului de vară a fost înainte de toate sărbătoarea îndrăgostiților și a focului. Și multe prevestiri de dragoste și de căsătorie ei citesc în florile ce se deschid în acest timp mistic” (J.G. Frazer).

Căsătoria celestă și terestră

Sânziana, este în baladele românești Iana Simziana, sora Soarelui. Ea locuiește pe pajiști miraculoase, unde cresc, buruieni alese și grăitoare, care-i asigură nemurirea. După ce a umblat ca să se însoare „Măre nouă ai/Tot pe nouă cai”, „puternicul Soare” alege drept logodnică chiar pe sora sa, Ilaeana Simzeana Doamna florilor/Ș-a garoafelor,/Sora Soarelui/Spuma laptelui. Întrucât căsătoria dintre frate si soră este interzisă, aceasta îi cere în schimb să-i facă

Pod pe Marea Neagră,
    De fier
    Și oțel,
    Iar la cap de pod,
    Cam d-o mânăstire,
    Chip de pomenire,
    Chip de cununie,
    Să-mi placă și mie,
    C-o scară de fier
    Pân’ la naltul cer!

Toate acestea nu sunt decât elemnte alegorice, care sugerează legătura cu alte lumi celeste. Ileana-Iana evită căsătoria aruncându-se în apă de pe podul pe care Soarele îl clădise. Ea se transformă în mreană, dar lui Dumneazeu i se face milă și o aruncă pe cer, fiind veșnic despărțită de Soare. Semnificația scenei se traduce prin faptul că „nu avem de a face cu o simplă regenerare a Vieții, ci cu o transformare radicală a vieții, de 180 de grade, cu un salt de la nivelul ontologic uman terestru, la cel astral, cosmic” (V. V. Filip). Căsătoria Soarelui cu Luna, care a fost figurată pe steagurile voievozilor din Țara Românească, nu poate fi interpretată decât în sensul sfidării morții, prin trecerea în planuri superioare. Perechea Soare-Lună înseamnă armonizarea contrariilor din ființa umană. Luna, prin excelență, „măsoară, țese leagă între ele planuri cosmice distincte și realități eterogene”. (M.Eliade) .

Ileana Sânziana, în ipostaza lunii este o zeitate a ferilității, cu aspecte chtoniene, ce țin de natura primordială și maternă a omului, după cum o arată și practicile din noaptea de Sânziene. Ea este totodată stăpâna apelor. De altfel, apa, alături de foc, este un alt element important al acestei sărbători. „Apa a jucat întotdeauna un rol considerabil în ritualurile solstițiului de vară, cea ce explică de ce Biserica, aruncându-și mantaua peste vechea sărbătoare păgână o consacră Sf. Ioan Botezătorul”. (J.G. Frazer, 43, vol.II).

În vremurile de demult, ritualul se desfășura după un scenariu plin de sensuri, amintind de nunta cosmică și de devenirea umană. În noaptea de Sânziene, fetele și băieții se strâng în jurul focului, și învârtesc făclii în sensul mișcării Soarelui, strigând:

Du-te Soare, vino lună,
    Sânzienele îmbună,
    Să le crească floarea floare,
    Galbenă, mirositoare,
    Fetele să o adune
    Să le prindă în cunune,
    Să le pună la pălărie
    Struțuri pentru cununie.
    Boabele să le răstească,
    Până-n toamnă să nuntească.

Fetele împletesc cununi de sânziene pe care le aruncă pe case. Dacă acestea rămân agățate pe hornuri, fetele se vor mărita chiar în anul acela. Apoi a doua zi, feciorii colindă satul spre a-și întâlni aleasa, strigând:

Du-te lună, vino Soare,
    Că tragem la-nsurătoare,
    Cununile neursite,
    Zac sub hornuri azvârlite.

În întreaga Europă, transformarea umană adusă de noapte Sânzienelor, stă sub semnul căsătoriei, atât în plan fizic, cât și simbolic, iar tinerii se numesc pe alocuri „iubiții sfântului Ioan”. Căsătoria simbolică înseamnă alungarea morții și renașterea, însuși Uranus, cerul, unindu-se în vremurile primordiale cu sora sa Gheea și dând naștere titanilor.
    Floarea Sânzienelor a înflorit și în această noapte, semn că ea nu va pieri atâta vreme cât n-o vom uita, întocmai ca și Stăpâna sa.
    Back to top
    View user's profile Send private message
    mela

PostPosted: Fri Jul 21, 2006 8:36 pm    Post subject: Reply with quote

popularizarea insuficienta,aceasta sarbatoare delicata si frumoasa merita mai multa atentie
    foarte frumos si din inima randurile pe catre le-ai scris......foarte frumos
    am gasit si eu ceva de sanziene:

In ajun de Sanziene, seara, se intalnesc fetele care vor sa se marite, cu flacaii care doresc sa se insoare. baietii fac ruguri, aprind faclii si le invartesc in sensul miscarii Soarelui, strigand:

Fetele se imbraca de sarbatoare, isi pun marame albe pe cap si coronite din floarea galbena si spice de grau. La brau sunt incinse tot cu flori de Dragaica (de Sanziene), iar in maini tin spice de grau si seceri. Dupa ce se intorc in fuga de la camp, fluturandu-si maramele, la intrarea in sat, le asteapta flacaii cu ulcele cu apa si le stropesc. Apoi se intinde Hora Dragaicelor, la care se prind numai fetele ce au participat la datina. Uneori, Dragaicele plimba hora lor pe la unele case din sat, mai ales pe la casele plugarilor vrednici. Fetele poarta o cruce inalta, ce se cheama Steagul Dragaicei. El este confectionat dintr-o prajina inalta de 2-3 metri, care are la capat o cruce impodobita cu flori de Sanziene, pelin, spice de grau si imbracata ca o papusa. Pentru a fi feriti de boala, copiii mici sunt dati de mamele lor in bratele Dragaicelor, pentru a fi "jucati".
    Back to top
    FairGame

PostPosted: Fri Jul 21, 2006 8:49 pm    Post subject: Reply with quote

Multumesc, insa recunosc ca am preluat textele de mai sus din diferite surse...
    Mi s-a parut foarte interesant si am postat ca lumea sa poata citi Smile
    Back to top
    IOLANDA

PostPosted: Tue Mar 06, 2007 1:23 pm    Post subject: Reply with quote

si cind te gindesti ca sint nascuta chiar de sinziene..nu ma mai mir de ce tata zicea ca dispar ca o zina...sarbatoarea veri...sarbatoare si pt mine...
    Back to top
    tily

PostPosted: Wed Mar 07, 2007 2:01 am    Post subject: Reply with quote

Sânzienele sunt o pluralitate anonimă, dar există și o zână bună: Iana Sânziana.

După Mircea Eliade, Sânzienele provin dintr-un cult roman, raportat la zeița Diana - Sanctae Dianae: "Pârvan[2] presupune că Diana daco-romană (Diana sancta, potentissima) era aceeași divinitate cu Artemis-Bendis a tracilor (Herodot, IV, 33). Această echivalență, oricît de probabilă ar fi ea, nu este încă demonstrată[3], dar nu este nici o îndoială că sub numele roman al Dianei s-ar ascunde, sincretizată sau nu, o zeiță aborigenă. Or cultul acestei zeițe a supraviețuit după romanizarea Daciei și numele de Diana se găsește în vocabula românească zâna.

Diana Sancta din Sarmizegetusa[4] a devenit Sânziana (<San(cta) Diana), figură centrală a folclorului românesc.[5]. Continuitatea religioasă și lingvistică a fost asigurată mai ales datorită faptului că procesul de transformare a avut loc intr-un mediu popular, adică rural (campestru și silvestru)."[6]

Note

1.↑ Victor Kernbach, Dicționar de mitologie generală, Editura Albatros, București, 1983, pag. 647
    2.cf. Getica, pag. 163
    3.A se vedea E. Lozovan, "Dacia Sacra", pag. 230
    4.Lozovan, "Dacia Sacra", pag. 230 și H. Daicoviciu, Diana de la Sarmizegetusa, Ulpia Traiana
    5.Dianiatici, "stăpâniți de Diana", dădu în românește zănateci, "nebuni, rătăciți". Pârvan, Contribuții epigrafice la istoria creștinismului daco-roman, (București, 1911), pag. 120; E. Lozovan, "Dacia Sacra", pag. 231
    6.Mircea Eliade, De la Zalmoxis la Ghenghis Han, Bucureșsti, 1980, pag. 79-80

sursa:wikipedia
    Back to top
    tily

PostPosted: Wed Mar 07, 2007 2:46 am    Post subject: Reply with quote

obiceiuri si supersitii de sanziene la romani si alte popoare:

in italia, franta, germania , sarbatoarea florilor incepe in aprilie se termina tocmai de sanziene. in noapte de sanziene se culeg cele mai multe si cele mai " bune" buruieni pentru a se da femeilor sterpe, ca sa aiba copii.aceeasi superstitie se regaseste si in portugalia si egipt.

la slavi, femeile merg inainte de rasaritul soarelui si arunca un stergar peste grau sa se inmoaie in roua si acasa cu roua stoarsa din stergar se spala pe fata pentru a fi frumoase.in suedia si islanda , se scalda lumea cu roua de la sanziene.

in rusia, in unele locuri , ierburile culese la sanziene se pun pe acoperisul caselor, staulelor pentru a indeparta duhurile rele si necurate.

in valcea se cauta prin fanete o planta cu floare galbena si marunta, cu lujerul uscat -uscat , subtire si cu dungi, numita sanziana.
    unui om care a fost timp lung bolnav si a slabit peste masura i se spune ca e ca sanziana( floarea) sau osiacul. cu sanziana ( floarea) se afuma bolnavii de friguri si alte boli, pentru a se vindeca.

in muscel se obisnuieste sa se dea de pomana de sanziena ptr cei raposati.tot de sanziene se aduna balarii de toata mana: coada zmeului, aparatoare, buruieni de lipitura, de babite, musetel, avrameasca, lipan, brusture, iarba mare, imparateasa , leustean si odolean.
    sanzienele in afara de faptul ca sunt bune "de boala "sunt bune si impotriva ielelor.
    in cantecele lor ielele se tanguiesc: "daca n-ar fi avrameasca/ musetel si imparateasa/ odolean si leustean/ usturoi de samulastra(rasarit fara sa fi fost semanat de cineva, ramas in pamant de anul trecut)/ toata lumea ar fi a noastra"

romanii cred ca in noaptea de sanziene aduce ariciul in cuibul sau , iarba fiarelor( iarba miraculoasa care se crede ca deschide orice lacat sau incuietoare numai prin simpla atingere cu ea).

la germani se crede ca in noaptea de sanziene umbla duhuri necurate si de aceea se pun maturi la usi, sa le impiedice sa se apropie.
    tot la germani se crede ca in ziua de sanziene se poate lua mana vacilor sau oilor.ca sa le feresti de vraji in noapte de sanziene cu o manta aduna roua de pe camp, acasa spala vacile cu roua si le mulg( laptele fiind" ca izvorul)

baghetele de vrajitorie se taie numai in ziua de sanziene.diferite buruieni cu leac se culeg numai in noapte de sanziene. chiar si roua din noapte de sanziene este buna de vraji si descantece.

roua de sanziene se crede ca spala pistruii de pe fata si intinzand zbarciturile lasa pielea frageda.

foile de nuc culese de sanziene inainte de rasaritul soarelui, apara casa de trasnete.

se crede ca vrajitorii nu au decat o singura zi pe an si in ziua aia doar o singura ora ca sa isi culeaga buruienile lor si asta e in ajunul sanzienelor.

in venetia, cei ...fara par( chelie) se duc in noapte de sanziene si culeg roua spalandu-se cu ea pe cap, se crede ca le va creste parul.

Gh.F.Ciausanu- Supersitiile poporului roman in asemanare cu alte popoare vechi si noi
    Back to top
    iulia

PostPosted: Sun Jun 22, 2008 10:34 pm    Post subject: Reply with quote

IOLANDA wrote:
    si cind te gindesti ca sint nascuta chiar de sinziene..nu ma mai mir de ce tata zicea ca dispar ca o zina...sarbatoarea veri...sarbatoare si pt mine...

La multi ani Iolanda- desi nu mai stim de tine!

In pre -ajun de Sanzaiene- imi amintesc cum aruncam pe casa coronite si speram sa nu cada!
    Era o mica escrocherie- aruncam pe bucataria de vara- sa fim siguri ca ajung si ca raman acolo!
    Imi place parfumul lor ...si as vrea sa pot sa-i am alaturi pe toti cei pentru care a cazut din cand in cand - coronita!
    Sanzaienele sunt crude- dar asa e si viata!
    Jocul ielelor in sufletele noastre.
    Back to top
    mura

PostPosted: Mon Jun 23, 2008 7:04 am    Post subject: Reply with quote

eu eram intotdeauna suparata ca nu gaseam sanziene decat foarte greu, trebuia sa ajung in inima targului , pentru ca numai acolo, cu putin noroc, dadeam peste vreo tigangusa cu manunchiul de flori la vanzare.
    teama ca nu voi mai gasi era mare, ca dimineata nu puteam ca aveam ori scoala ori o lene mare de duminica...si-mi consumam energia numai gandindu-ma la "trebuie sa merg sa cumpar"...ma adunam cu greu spre seara cand sansele de a mai gasi erau destul de mici.
    cand traia bunica, eram norocoasa, imi aducea ea, cu toate ca nu era prea bucuroasa ca ma las influentata de povesti crestine, dar mie nu-mi pasa...fetitele celelalte, prietenele mele de la bloc, imi povesteau cat de magica este noaptea care va veni, cum ca toate minunile sunt posibile si ca toate fortele bune, dar si cele rele ajung la apogeu...
    ceea ce era cel mai important si nu era de uitat nicidecum, obligatia de a pune flori de sanziene sub perna, ca sigur ne vom visa iubitul...
    oi va voi, nu tineam minte niciodata ce-am visat...
    vorbesc de adolescenta , mai mare fiind uitam adeseori ca vin sanzienele...
    la noi in Moldova, crestinii ortodocsi se roaga la moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, existand speranta ca daca atingi moastele vei scapa de necazuri si de boli.
    marmar_hayati

PostPosted: Mon Jun 23, 2008 9:16 am    Post subject: Reply with quote

probabil, cuvantul zana vine de la numele diana...
    Diana sancta = san[cta] Diana = sanziana
    in zona brailei e cunoscuta sub numele iana ghiuzuleana (guzel - frumos in turca)...

mai multe sunt de gasilt in kernbach - universul mitic al romanilor...
    Back to top
    cristal

PostPosted: Thu Jul 03, 2008 6:09 am    Post subject: Reply with quote

Ce postari frumoase despre sanziene!
    Numele Diana mai apare in sanscrita Dhyana si in tibetana Dzian.
    Back to top
    Post new topic   Reply to topic    romania-israel Forum Index -> traditii,obiceiuri,sarbatori All times are GMT + 2 Hours
    Page 1 of 1

Jump to:  
    You cannot post new topics in this forum
    You cannot reply to topics in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot vote in polls in this forum