Posted: Thu Feb 04, 2010 7:22 pm Post subject: Canonizarea lui Eminescu...
in iunie 1992,patriarhul bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist a emis Actul de canonizare a Sfantului Stefan cel Mare al Moldovei.
"...HOTĂRÂM:
Ca de acum înainte și până la sfârșitul veacurilor,
Voievodul Ștefan cel Mare al Moldovei
să fie pomenit laolaltă cu bărbații cei cuvioși și Sfinți ai Bisericii,
cinstindu-se cu slujbe și cântări de laudă în ziua de 2 iulie,
fiind înscris în sinaxar, cărțile de cult și calendarul Bisericii noastre cu numele
„DREPTCREDINCIOSUL VOIEVOD ȘTEFAN CEL MARE ȘI SFÂNT”....."
Care au fost argumentele "pentru" se cunosc,precum si criticile aduse acestei hotarari.
Dar iata ca Liga Scriitorilor a depus cererea de canonizare ca sfant a poetului national Mihail Eminescu....
cu tot respectul pt Eminescu, cred ca prostia unora nu are nici o limita, chiar daca-i vorba de liga scriitorilor(deh oameni culti)
nu ma mira daca in cativa ani vor fi unii care vor cere canonizarea lui ceausescu...de fapt am si eu o propunere...canonizarea lui Decebal , de fapt doua propuneri,canonizarea Europeanului din pestera cu oase _________________ cred ca stiu......dar stiu ce cred....
daca am avea curiozitatea (bolnava, pentru unii), de a ne uita pe un calendar ortodox romanesc, am descoperi ca fiece zi din an serbeaza cel putin 2 sfinti.
http://calendarortodox2010.crez.ro/
sunt o gramada de stefani, mihaili si gavrili...inca unul, nu are nici o importanta, pentru ca oricum n-am intalnit nici un roman care stie cand se serbeaza stefan cel mare si sfant. va sti in schimb (poate), cand se serbeaza sf. stefan (primul martir crestin).
sunt convinsi ca au fost canonizati mai multi sau mai putini antisemiti, pana la urma , tine de invatatura crestina ca evreii sunt vinovati de deicid si au pacatul acesta pana la sfarsitul zilelor...
concluzia mea, sa canonizeze pe cine vor ei, pe parcurs sunt convins ca oamenii se vor indeparta de biserica tocmai datorita actiunilor ei tampe...si asta e un lucru bun...
Posted: Fri Feb 05, 2010 10:54 am Post subject:
marmar_hayati wrote:
sunt convinsi ca au fost canonizati mai multi sau mai putini antisemiti, pana la urma , tine de invatatura crestina ca evreii sunt vinovati de deicid si au pacatul acesta pana la sfarsitul zilelor......
HA ? POFTIM?
Da-mi argumente !
marmar_hayati wrote:
concluzia mea, sa canonizeze pe cine vor ei, pe parcurs sunt convins ca oamenii se vor indeparta de biserica tocmai datorita actiunilor ei tampe...si asta e un lucru bun...
De ce bun ?
Tragi sperante sa treaca la islam ?
pentru ca sunt islamistii mari iubitori de evrei ?
Nu ma fa sa pic din pat de ras ....
PS. Ai fost cumva gripat cu febra mare ? _________________ pace si numai bine tuturor !
sunt convinsi ca au fost canonizati mai multi sau mai putini antisemiti, pana la urma , tine de invatatura crestina ca evreii sunt vinovati de deicid si au pacatul acesta pana la sfarsitul zilelor......
HA ? POFTIM?
Da-mi argumente !
in esenta, un sfant este un crestin extremist...un crestin extremist este un antisemit convins.... orice religios extremist e extresmist..indiferent ca e crestin, evreu , musulman....
vrei un exemplu? ia-l pe ioan gura de aur...
"Pe când era doar citeț al Bisericii Antiohiei, Sf. Ioan a scris mai multe omilii, Omiliile împotriva Iudeilor (sau "împotriva iudaizanților") pentru a combate unele obiceiuri ale creștinilor care proveneau din rândurile evreilor și care continuau sa păstreze unele obiceiuri și reguli din Legea lui Moise. El a scris aceste omilii pentru a îndrepta aceste obiceiuri, considerate greșite, ale creștinilor. Astfel, el își folosește întregul talent oratoric spre a demonstra erorile iudaismului din acea vreme, și implicit ale creștinilor "iudaizanți".
Pe baza unor fragmente din aceste omilii în care, retoric, Sf. Ioan se exprima în termeni duri la adresa iudaismului, unii autori moderni au interpretat scrierile Sfântului (ca si pe ale altor Părinți ai Bisericii) ca fiind antisemite. Aceasta cu atât mai mult cu cât, dincolo de intenția originară a Sf. Ioan, amintită mai sus, scrierile sale au fost uneori folosite și de diferite grupuri care încercau să promoveze antisemitismul sau opoziția la creștinism. Este cazul naziștilor din timpul celui de-al doilea Război Mondial care au folosit scrierile Sf. Ioan în încercarea de a-i convinge pe creștinii din Germania și Austria că evreii meritau să fie exterminați."
xaramihaela wrote:
marmar_hayati wrote:
De ce bun ?
PS. Ai fost cumva gripat cu febra mare ?
si agnosticismul mi se pare o optiune mai buna decat crestinismul... no offence...
islamistii nu sunt mari iubitori de evrei..totusi , nimeni nu-i bate pe crestini la "filosemitism"....
"antisemitismul" musulmanilor tine mai mult de ideea statutului israel, e mai mult un anti-israelism....
un exemplu, din cate stiu eu s-a reinceput reconstructia sinagogii maghen avraham din beirut, distrusa in timpul unui rad aerian israelian in 82...
In Romania,dupa revolutie, toata lumea a trecut in cealalta extrema,a religiozitatii -sa-i zic asa-
Birourile avocatilor,politistilor,contabililor s-au umplut de icoane,le vezi in tot locul chiar si la scoala.
Asta a dat avant Bisericii,care este si ea "populista" si merge cu valul.
Cum sa nu apara asemenea cereri idioate?
Unii descopera ca Eminescu a fost ucis,altii ca trebuie canonicizat,totul pentru publicitate si relatii mediatice.
Posted: Fri Feb 05, 2010 11:10 pm Post subject:
marmar_hayati wrote:
xaramihaela wrote:
marmar_hayati wrote:
HA ? POFTIM?
Da-mi argumente !
in esenta, un sfant este un crestin extremist...un crestin extremist este un antisemit convins.... orice religios extremist e extresmist..indiferent ca e crestin, evreu , musulman....
vrei un exemplu? ia-l pe ioan gura de aur...
"Pe când era doar citeț al Bisericii Antiohiei, Sf. Ioan a scris mai multe omilii, Omiliile împotriva Iudeilor (sau "împotriva iudaizanților") pentru a combate unele obiceiuri ale creștinilor care proveneau din rândurile evreilor și care continuau sa păstreze unele obiceiuri și reguli din Legea lui Moise. El a scris aceste omilii pentru a îndrepta aceste obiceiuri, considerate greșite, ale creștinilor. Astfel, el își folosește întregul talent oratoric spre a demonstra erorile iudaismului din acea vreme, și implicit ale creștinilor "iudaizanți".
Pe baza unor fragmente din aceste omilii în care, retoric, Sf. Ioan se exprima în termeni duri la adresa iudaismului, unii autori moderni au interpretat scrierile Sfântului (ca si pe ale altor Părinți ai Bisericii) ca fiind antisemite. Aceasta cu atât mai mult cu cât, dincolo de intenția originară a Sf. Ioan, amintită mai sus, scrierile sale au fost uneori folosite și de diferite grupuri care încercau să promoveze antisemitismul sau opoziția la creștinism. Este cazul naziștilor din timpul celui de-al doilea Război Mondial care au folosit scrierile Sf. Ioan în încercarea de a-i convinge pe creștinii din Germania și Austria că evreii meritau să fie exterminați."
xaramihaela wrote:
marmar_hayati wrote:
De ce bun ?
PS. Ai fost cumva gripat cu febra mare ?
si agnosticismul mi se pare o optiune mai buna decat crestinismul... no offence...
islamistii nu sunt mari iubitori de evrei..totusi , nimeni nu-i bate pe crestini la "filosemitism"....
"antisemitismul" musulmanilor tine mai mult de ideea statutului israel, e mai mult un anti-israelism....
un exemplu, din cate stiu eu s-a reinceput reconstructia sinagogii maghen avraham din beirut, distrusa in timpul unui rad aerian israelian in 82...
Mie mi se pare ca zau ... ma crezi blonda rau . NU MA SUBESTIMA !
Unu .
Ai aiurit si chipurile confuzat invatatura crestina cu invataturile sfintilor mai mult sau mai putin crestini .
Adica il dai la o parte pe Domnul Isus si Testamentele , care sunt intradevar invatatura crestina (si nu au nimic antisemit si nici nu pot promova antisemitism ) si-mi vii cu sfintii , indiferent carei biserici apartin ( ortodoxa , catolica ...) Gresit !
IN PLUS , exemplu tau este in afara ideii pe care incerci s-o promovezi . Combaterea se facea la nivel de ideologie , ereziile vremurilor fiind fie cele aduse de gnostici , fie iudaizante , fie altele ...
Lupta de ideologie in cadrul bisericii nu are relevanta pe care vrei tu sa i-o dai.
DA , au exista in crestinism erezi iudaizante (ebioniti , narareii si nu in ultimul rand nicolaitii cei care promovau permisivitatea morala si folosirea femeilor in comun si altele . Acum oricine vorbea impotriva lor era , dupa logica ta , antisemit ...
Gresit ! )
IN ESENTA , CRESTINISMUL CONFORM INVATATURILOR DOMNULUI ISUS NU ARE CUM , SUB NICI O FORMA , SA PROMOVEZE ANTISEMITISMUL :
Da-mi o singura dovada bazata pe Biblie , Noul Testament in special si ...
Nu-mi veni cu biserici crestine sau asa zis crestine .
Tin sa te anunt ca eu dpdv ortodox sunt de departe clasificata drept pagana . Nici macar eretica nu sunt
Asa ca eu apar un cu totul alt punct de vedere .
doi .
Dragul meu drag , ahuvi , inca nu am vazut controale pe aeroporturi si in alte locuri din teama sa nu se dea cu dinamita vreun crestin . Ba chiar as zice sa fii nitel obiectiv si sa recunosti ca islamul exista in lumea crestina fiindca crestinismul e permisibil si cu atei ( de fapt e a doua religie dupa iudaism care nu condamna la moarte ateii si nu-i exclude social ( vorbind de cele 3 religii in care am cateva cunostiinte minimale ) ) si cu alte religii .
(Vorbesc de prezent cand in sfarsit a iesit crestinismul din evul mediu asa ca daca-mi vi cu cruciadele iti iei jihad )
Tin sa-ti amintesc ca "porcaria" aia cu drepturile omului e rezultatul unei societati crestine , tin sa-ti amintesc ca emanciparea femei a fost o miscare permisa de crestinism si ca daca invataturile crestine ,cele la care ma raportez eu (Domnul isus si Biblia ) erau clar intelese de la inceput femeia crestna nu avea nevoie de nici o miscare de emancipare ... In paranteza fie spus si asta a dus la excese care au stricat femei .
Si as putea s-o tin asa ---- mult si bine .
SI MAI GANDESTE-TE ODATA CE FOMD ARE CONFLICTUL ARABO-ISRAELIAN ...
Iar tu stii , chiar daca nu vrei sa recunosti , ca gresesti .
Confuziile intentionate pe care le faci tin la cineva care nu stie niste lucrusoare
Si acum on_topic , despre Eminescu
Da , va dau dreptate , Eminescu nu are ce sa caute intre sfintii crestini . Din punctul meu de vedere ... sfintenia Domnului este singura si prea mult cult alt sfintilor strica .
Sunt destui si prea putini ii urmeaza si-i au ca exemplu ...
Cererea este de-a dreptul penibila ...
Nici pe Stefan nu consider ca era cazul sa-l canonizeze dar puteau sa-l cinsteasca pentru ceea ce a facut si daruit Ortodoxismului Romanesc ... _________________ pace si numai bine tuturor !
Despre Eminescu, nu cred ca era ateu, eventual suparat tare si cu o repulsie mare fata de oamenii fatarnici care au facut dintr-o religie un scop meschin de asuprire de suflete si trupuri. Acele cleruri politico-religioase. Dar nici religios (fata de vre-un cult) nu era.
Avea un temperament ca orice om si in faze, dar dus in general parca la extreme diferite si atunci probabil isi turna scrierile, nemultumirile, lipsurile, supararile,... sufletesti, de unde se poate spune ca era si ateu si credincios. Era intr-un fel un patimas sincer, deschis, direct, un adept al libertatii.
Caragiale l-a caracterizat cred eu bine.
„Așa l-am cunoscut atuncea, așa a rămas până în cele din urmă momente bune: vesel și trist; comunicativ și ursuz; blând și aspru; mulțumindu-se cu nimica și nemulțumit totdeauna de toate; aci de o abstinență de pustnic, aci apoi lacom de plăcerile vieții; fugind de oameni și căutându-i; nepăsător ca un bătrân stoic și iritabil ca o fată nervoasă. Ciudată amestecătură! – fericită pentru artist, nefericită pentru om!”
,,Dacă am avea religie, noi doi, am crede că Dumnezeu nu va lăsa nerăsplătit atât amor, dar n-o avem, de aceea numai în noi înșine putem crede și pe noi înșine ne putem întemeia. Eu zic: crede în mine și nu vei fi amăgită, afară doar dac-oi muri. Te sărut și te rog, liniștește-te, căci starea ta mă doare mai mult decât mizeriile mele proprii. Al tău
Emin,,
Cum putem noi,bieti epigoni,fire de nisip sa descifram ce simte un geniu...?
Cine suntem noi sa il ridicam sau sa il coboram,mai ales pe Eminescu care s-a nascut odata cu Luceafarul si va ramane nemuritor ca el....
Care dintre Luceafar?
Cum ai căzut din cer, Luceafăr strălucitor, fiu al zorilor!
sau cel ramas care-i asteptat.
Eu Sunt Rădăcina și Sămânța lui David, Luceafărul strălucitor de dimineață.”
Joined: Aug 25, 2005 Posts: 2292 Location: montreal, canada
Posted: Sat Feb 06, 2010 10:39 pm Post subject:
uni oameni hotarasc ca alti oameni sant "sfanti". ce inseamna de a fi "sfant". cum se face ca judaismul, care ia invatat pe crestini de un singur dumnezeu (fara suces), nu au sfanti? nu sa ivatat nimic din exemplu bibliei, unde moshe moare, fara sa se stie unde este ingropat, exact ca sa nu fie socotit sfant, el sau mormantul lui.
dupa regula catolica, un sfant este un om care, dupa moarte, a facut un miracol. ce este un miracol?
mare aiureala acest sport de sfanti trecuti, prezenti si viitori.mare aiureala ! _________________ shalom
Unu .
Ai aiurit si chipurile confuzat invatatura crestina cu invataturile sfintilor mai mult sau mai putin crestini .
Adica il dai la o parte pe Domnul Isus si Testamentele , care sunt intradevar invatatura crestina (si nu au nimic antisemit si nici nu pot promova antisemitism ) si-mi vii cu sfintii , indiferent carei biserici apartin ( ortodoxa , catolica ...) Gresit !
nu e gresit...in crestinism, pe langa NT ai si invataturile parintilor bisericii, ai sinoade...in iudaism, pe langa tora, mai ai invatatura orala (scrisa pana la urma), ai halaha...in islam, pe langa coran ai si sharia, ai si hadith...
nici o religie importanta nu se limiteaza doar la textul revelatiei divine...
xaramihaela wrote:
IN ESENTA , CRESTINISMUL CONFORM INVATATURILOR DOMNULUI ISUS NU ARE CUM , SUB NICI O FORMA , SA PROMOVEZE ANTISEMITISMUL :
Da-mi o singura dovada bazata pe Biblie , Noul Testament in special si ...
poate fi corect...totusi eu ma refeream la ce spun sfintii crestini despre iudaism, doar despre asta e topicul nostru....
xaramihaela wrote:
doi .
Dragul meu drag , ahuvi , inca nu am vazut controale pe aeroporturi si in alte locuri din teama sa nu se dea cu dinamita vreun crestin .
corect..pentru ca la ora actuala , armate crestine invadeaza tari musulmane..si nu invers...
xaramihaela wrote:
Ba chiar as zice sa fii nitel obiectiv si sa recunosti ca islamul exista in lumea crestina fiindca crestinismul e permisibil si cu atei ( de fapt e a doua religie dupa iudaism care nu condamna la moarte ateii si nu-i exclude social ( vorbind de cele 3 religii in care am cateva cunostiinte minimale ) ) si cu alte religii .
musulmani in lumea crestina sunt de mai putina vreme de cand crestini traiesc in societatea musulmana...adica asta de mai bine de 1300 de ani...sau vrei sa spui, de exemplu, ca cei 10% de egipteni crestini sunt teleportati acolo acum 2-3 ani...
ca sisteme religioase, toate cele 3 religii au condamnat la moarte .. si nu stiu de ce, dar mai degraba imi vin exemple de savanti omorati de biserica , decat de moschee....
xaramihaela wrote:
Tin sa-ti amintesc ca "porcaria" aia cu drepturile omului e rezultatul unei societati crestine , tin sa-ti amintesc ca emanciparea femei a fost o miscare permisa de crestinism si ca daca invataturile crestine ,cele la care ma raportez eu (Domnul isus si Biblia ) erau clar intelese de la inceput femeia crestna nu avea nevoie de nici o miscare de emancipare ... In paranteza fie spus si asta a dus la excese care au stricat femei .
Si as putea s-o tin asa ---- mult si bine .
cred ca emanciparea femeii s-a produs o data cu indepartarea bisericii din viata familiei, iluminismul european s-a produs odata cu scaderea rolului bisericii...n-are treaba cu crestinismul, ci cu umanismul...la fel s-a intamplat sin societatea evreiasca, o data cu scaderea rolului tribunalelor rabinice....
xaramihaela wrote:
SI MAI GANDESTE-TE ODATA CE FOMD ARE CONFLICTUL ARABO-ISRAELIAN ...
pamantul, drepturi...sunt mai multe motive..nereligioase...
xaramihaela wrote:
Si acum on_topic , despre Eminescu
Da , va dau dreptate , Eminescu nu are ce sa caute intre sfintii crestini . Din punctul meu de vedere ... sfintenia Domnului este singura si prea mult cult alt sfintilor strica .
Sunt destui si prea putini ii urmeaza si-i au ca exemplu ...
Cererea este de-a dreptul penibila ...
...
nu tu hotarasti pe cine canonizeaza biserica...aduna o lista cu semnaturi si poate asa va conta mai mult...iar daca e sanctificat , n-ai decat sa nu-l serbezi...
Posted: Sun Feb 07, 2010 12:24 am Post subject:
Marmare , iar ai dat-o pe de laturi si faci salturi din trecut in prezent dupa cum cade bine .
Si tu cu Cicero ?
Tot n-ai inteles ca eu dpdv ortodox si cu siguranta si catolic , sunt eretica in cel mai fericit caz si de-a dreptul pagana .
Deci, pot sa fiu de acord cu hotararile unui sinod ecumenic insa eu sunt doar crestina si daca din punctul meu de vedere un sinod confirma parerea pe care mi-am format-o direct pe Biblie , atunci e ok,
de exemplu eu sunt si raman iconoclasta .
Sunt chiar obosita si n-am puterea sa-ti raspund punctual .
Nici nu lupti corect
Si nu cinstesc sfinti , nici onomastica nu mi-o serbez ...de fapt numar pe degetele de la o mana de cate ori mi-am serbat chiar ziua de nastere .
Asadar nu o sa-l serbez nici pe Eminescu ca sfant daca se tampeste biserica si-l canonizeaza .
Dar sper ca macar atar bun-simt are cat sa n-o faca .
Si iti mai spun ceva , chiar considerata in afara dreptei credinte , nu admit un atac impotriva ortodoxismului .
Ca are probleme , da , recunosc . Dar e construit pe jertfa Domnului meu si ortodoxi sunt fratii mei de credinta asa cum sunt ei .
PS O sa incerc sa-mi canalizez rabdarea sa-ti raspund punctual .
Dar sper sa vina Florin si sa ma scuteasca pe mine . Plus ca el raspunde mai serios si eu nu ma pot abtine (si nici nu vreau ) sa te bascalesc nitel . _________________ pace si numai bine tuturor !
Tot n-ai inteles ca eu dpdv ortodox si cu siguranta si catolic , sunt eretica in cel mai fericit caz si de-a dreptul pagana .
.
ba am inteles..si stiam si de "orientarea" ta "eretica".... oricum, biserica daca vrea, tot il canonizeaza pe eminovici..iar daca l-ar canoniza , n-ar fi nici primul si nici ultimul sfant antisemit.....dar oricum pe tine nu te prea intereseaza asta, ca doar oricum nu-ti tii nici macar onomastica....
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum