Suplimentar

• Adauga un articol
  • Arhiva articolelor
  • Articole pe categorii
  • Arhiva stirilor
  • Adrese utile
  • Lista Membrilor
  • FAQ
  • Recomandati-ne

• Albumul cu poze

Go to gallery

Date personale

Bun venit!

Nume     

Parola

*Inregistrare 
      *Recuperare parola

Membri:
      Ultimul: uzi
      Total: 2650
      conectati:
      Vizitatori: 55
      Membri: 2
      Total: 57
      Connectati:
    01: mela
    02: cristina

Sondaj

vacanta de vara in tara sau in strainatate ?

in tara
    in strainatate
    nici anul asta nu am vacanta

-Rezultate
    -Alte sondaje

Voturi 105

Top-10 downloads

· 1: "Elohai" -Doamne
    · 2: o batrana intr-o gara
    · 3: Galbena gutuie...
    · 4: Aveinu Malheinu
    · 5: Sanie cu zurgalai
    · 6: Kaddish
    · 7: barbu lautaru
    · 8: Copaci fara padure
    · 9: Seara albastra
    · 10: un' te duci tu mielule ?

Top 10 links

· 1: Totul despre Israel
    · 2: Harta interactiva a Israelului
    · 3: Cautare persoane din Israel
    · 4: Muzica buna
    · 5: Tel Aviv
    · 6: VIOLONISTA IRINA MARIA LUPESCU
    · 7: site-uri in romania
    · 8: Evrei in Bucovina
    · 9: Muzica folk
    · 10: convertor

Romania-Israel: Forum

romania-israel :: View topic - holocaust...invitatie la neuitare
     Forum FAQForum FAQ   SearchSearch   UsergroupsUsergroups   ProfileProfile   Check your private messagesCheck your private messages   Log inLog in 

holocaust...invitatie la neuitare
    Goto page 1, 2, 3 ... 16, 17, 18  Next

Post new topic   Reply to topic    romania-israel Forum Index -> istorie
    View previous topic :: View next topic  
    Author Message
    sase

PostPosted: Mon Apr 16, 2007 4:20 pm    Post subject: holocaust...invitatie la neuitare Reply with quote

cu an ce trece ,numarul celor ce amintesc pe viu Holocaustul,se
    imputineaza. in fiecare an mor cam 130 din supravietuitorii lui.
    In Israel mai sunt azi o mana de supravietuitori ,unii dintre ei o duc chiar greu,traiesc din pensia sociala ,care la o mica parte, este completata de pensia venita din Germania.

marea majoritate bolnavi, cu reale probleme de a trece peste socul si tristetea tragicelor evenimente,sunt invitati ici si colo la manifestari si comemorari,o data pe an de ziua Holocaustului .
    sunt cei care simt din plin nevoia de neuitare.
    spun asta cu tristete si durere, pentru ca vad cum se inmulteste numarul fundatiilor,institutelor,organizatiilor,excursiilor ,directorilor,directorilor generali,presedintilor etc etc.care se ocupa de Holocaust.

in lume si aici in Israel.

nimic mai necesar si educativ , decat pastrarea nestinsa a acestor marturii si amintiri,dureroase cum sunt,pentru a nu se mai repeta aceasta oribila tragedie.
    educativ pentru a trage semnalul de alarma noii generatii,semnalul la violenta care creste,la lipsa de interes care de asemeni creste si ea.

invitatie la neuitare este o invitatie atat de necesara si actuala..
    este o invitatie de a repune in centrul atentiei putinele victime ale Holocaustului care mai traiesc.

astazi la ora 10 a sunat sirena 2 minute pentru a comemora tristul episod.
    cu capul plecat ,nemiscati ,sute de mii de oameni au pastrat un moment de reculegere.sper ca sunetul ei ne va ramane in memorie pentru mai multa vreme.
    Back to top
    View user's profile Send private message Send e-mail
    noro

PostPosted: Mon Apr 16, 2007 4:56 pm    Post subject: Reply with quote

Si in Romania s-a transmis, la TV, in direct, de la Ierusalim, si multa lume a pastrat acele doua minute de reculegere. Am fost placut surprins sa vad la serviciu, cand s-a declansat sirena, lumea nu a fost surprinsa si mai toti stiau despre ce e vorba.
    Opinia publica trebuie sa fie in alerta pentru ca astfel de atrocitati generate de mintea omului sa nu se mai repete.
    Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!
    Back to top
    View user's profile Send private message
    mura

PostPosted: Tue Apr 17, 2007 12:20 am    Post subject: Reply with quote

Quote:
    astazi la ora 10 a sunat sirena 2 minute pentru a comemora tristul episod.
    cu capul plecat ,nemiscati ,sute de mii de oameni au pastrat un moment de reculegere.sper ca sunetul ei ne va ramane in memorie pentru mai multa vreme

in fiecare an las capul in jos a resemnare, umilinta, iertare si regret. mi se umplu ochii de lacrimi. eu nu i-am cunoscut personal! dar am povesti si Lista lui Schindler.

trec orele in rutina cotidiana, triste si monotone pana-n apus de soare si-mi revin imagini din filmul genialului Roberto Benigni, La Vita e bella.

poate e dus la moarte... dar tatal trece prin fata hambarului, in care e ascuns baietelul lui, cu pasi de defilare caraghiosi, numai buni pentru un inceput de zambet si de viata noua si frumoasa.
    Back to top
    View user's profile Send private message Visit poster's website
    mela

PostPosted: Tue Apr 17, 2007 8:45 pm    Post subject: Reply with quote

Cele mai importante ziare din Israel au dedicat prima pagină ceremoniilor organizate în memoria Holocaustului, accentuând "scandalul" supraviețuitorilor, care trăiesc în prezent în condiții mizere în Israel.

"Nimeni nu neagă Holocaustul din Israel, însă unii îl uită. Sunt uitate victimele rămase în viață și nu ne aducem aminte decât de morți", scrie în cotidianul "Haaretz" fostul deputat de stânga Yossi Sarid, făcând referire la circa 80.000 de supraviețuitori care trăiesc în prezent în sărăcie în Israel.
    Back to top
    noro

PostPosted: Sat Apr 28, 2007 12:51 pm    Post subject: Reply with quote

"Mai mulți profesori de istorie din nordul Marii Britanii (zonă în care trăiesc importante comunități de musulmani) au scos din programa de predare a istoriei capitolul referitor la Holocaust, pentru a nu ofensa sentimentele elevilor de religie islamică. Și tot pentru a-i menaja pe elevii musulmani, au fost schimbate și lecțiile de istorie referitoare la Cruciade, motivația fiind că acestea trebuie armonizate cu variantele diferite pe care copiii le învață acasă sau la moschee. Un alt subiect sensibil, prezentat într-o altă interpretare istorică, este cel al perioadei sclavagismului, care, se spune în studiu, ar putea provoca șocuri emoționale elevilor afro-caraibieni. Pentru ca aceștia să nu aibă resentimente față de "elevii albi", este subliniat aportul pe care Marea Britanie (prin William Wilberforce ori Thomas Clarkson) l-a adus la abolirea sclavagismului, în 1807."
    (menționată în studiul numit "Teaching Emotive and Controversial History", realizat la inițiativa Ministerului Educației din Marea Britanie).
    Back to top
    cristina

PostPosted: Mon May 21, 2007 12:30 pm    Post subject: Child of the Kindertransport Reply with quote

O invitatie la neuitare ... si o impresionanta poveste de viata...Recunosc, pana acum nu am citit si nu mi-a fost dat sa aud despre cei 10.000 de copii germani evrei, luati cu forta de langa parintii lor si transportati in Anglia , in perioada anilor 1938-1939. Manuta unui baietel, aflat la geamul unui compartiment de tren si salutand "despartirea" m-au determinat sa aflu mai multe si sa inteleg mai multe din trecut. Aceasta asa zisa campanie umanitara a fost numita "Kindertransport"

Dr . Joseph Haberer a fost unul dintre acei copii. Astazi el povesteste despre momentele din trecut pentru ca aceste lucruri sa nu se mai intample vreodata.
    O femeie ce a trecut prin aceasta tragedie, la randu ei , povesteste: in vagonul in care ma aflam si eu, erau copii de diferite varste. Inainte ca trenul sa se puna in miscare si sa ne duca intr-o directie , pe care nici unul dintre noi nu o intelegea, pe culoarele vagonului, cineva din afara a impinf un cos mare de nuiele. Toti copii au amutit si fiindca eu eram cea mai mare din compartiment toti ochii au ramas atintiti asupra mea. Imediat am inteles ca era responsabilitatea mea sa merg si sa deschid cufarul. Am facut asta si am ramsar toi uimiti cand am descoperit ca acolo erau doi bebelusi. erau curati, hraniti si stateau cuminti unul langa celalalt. In cos mai eru cate o sticla de lapte si cate doua scutece uscate. Curand , eu si inca un baiat am intrat serios in rol . Am inceput sa hranim bebelusii, sa-i schimbam... A trebuit sa aduman batistele copiilor din tren ca sa le facem micutilor scutece . Aveam apa , spalam scutecele si le uscam pe spatarul scaunelor... Si asta a fost partea cea mai usoara ..." O istorie ce meritat citita, povestita copiilor nostii si niciodata uitata...
    Back to top
    View user's profile Send private message Yahoo Messenger
    Volosciuk

PostPosted: Sun May 27, 2007 4:03 pm    Post subject: Reply with quote

am auzit ca in Romania a fost initiata studierea optionala a ''istoriei holocaustului'' pentru elevii de liceu si s-au organizat concursuri pe tema ''holocaustul in Romania''. E un lucru foarte bun,caci numai cunoscand trecutul putem intampina repetarea greselilor in viitor
    Back to top
    mitica

PostPosted: Sun May 27, 2007 4:13 pm    Post subject: Reply with quote

Volosciuk wrote:
    am auzit ca in Romania a fost initiata studierea optionala a ''istoriei holocaustului'' pentru elevii de liceu si s-au organizat concursuri pe tema ''holocaustul in Romania''. E un lucru foarte bun,caci numai cunoscand trecutul putem intampina repetarea greselilor in viitor

perfecta dreptate si va spun-este mai multa cunoastere acum in Romania pentru aceste aspecte....desigur sa lasam lichelele cre tot nu au leac
    Back to top
    View user's profile Send private message Send e-mail
    mura

PostPosted: Sun May 27, 2007 6:16 pm    Post subject: Reply with quote

Very Happy am o vecina de la etajul unu, poloneza si supravietuitoare lagarului nazist. nu misca nimic pe scara fara sa stie Golda si pentru ca nu aude foarte bine incepe sa-ti vorbeasca pe ton normal si sfarseste prin niste tipete de crede lumea ca de fapt te cearta...
    primeste in fiecare luna pensie de la statul nostru si de la nemti un plic oficial cu un cec...traiul ei e decent si-mi place la nebunie s-o vad cum isi face singura cumparaturile la piata.odata m-am oferit s-o ajut eu si sa-i cumpar cele trebuincioase dar s-a suparat groaznic pe mine si m-a apostrofat : ce? eu nu pot? ma vezi tu pe mine ca nu pot?
    cateodata trec cateva zile si nu ne intalnim si iarasi ma cearta: pot sa mor si tu nu bati la usa mea...zambesc talamb si-mi cer scuze, cu toate ca fiecare are problemele lui ...
    mai mult ne-am imprietenit anul trecut pe timpul bombelor si alarmelor fara de sfarsit, ca sunam la usa ei sa fiu sigura ca va cobori in adapost. tot atunci, intreband-o de ce nu pleaca la fata ei, care are un adapost mult mai bun decat al nostru, mi-a raspuns: am mai plecat odata de acasa si m-au prins fascistii, de atunci chiar daca-i pericol, nu mai parasesc casa!
    e mica, fragila, citeste romane de dragoste si fumeaza Europa de 40 de ani... are 87 de ani, e vaduva si locuieste singura, are stranepoti si ma urmareste cu albumul cu poze de familie pe scara si-n fata blocului, in timp ce eu sunt trasa si carata de Boni care-i nerabdator sa ajunga mai repede la tufisuri.
    ...si asta se intampla de cateva ori pe saptamana Very Happy
    Back to top
    View user's profile Send private message Visit poster's website
    Volosciuk

PostPosted: Sun May 27, 2007 6:30 pm    Post subject: Reply with quote

Si eu cunosc o supravietuitoare a holocaustului. E mama unui prieten rus,doamna Ekaterina care s-a nascut in Hincesti(Republica Moldova). Nu Ocoleste subiectul,desi am incercat o singura data sa aduc vorba(si imi pare rau)si imi spune''ne magu skazat(nu pot sa-ti spun)'',mi-am cerut scuze. Pe fata ei se vede o tristete,stiu ca mama si sora ei au murit la Bogdanovka in lagar,ea a fost salvata de rusi. Insa are o voce deosebita,canta ''smuglyanka moldavanka''(un cantec rusesc pe care l-a invatat in kibuts si stie refrenul cintecului ''draga otee''(in romana)
    Back to top
    didi

PostPosted: Thu Jun 14, 2007 9:52 pm    Post subject: Reply with quote

Raportul final asupra Holocaustului si raportul final asupra dictaturii comuniste in Romania (RUXANDRA CESEREANU) preluat din Revista 22

Pentru prima data, in Romania, a avut loc o dezbatere stiintifica publica pe marginea a doua dintre temele traumatice ale secolului XX: Gulagul si Holocaustul, analizate intr-o perspectiva comparata, cu aplicatie pe cazul romanesc. Dezbaterea a avut loc sub auspiciile unui simpozion intitulat Gulag si Holocaust in constiinta romaneasca, in perioada 25-26 mai 2007, organizat de Centrul de Cercetare a Imaginarului din Cluj, functionand in cadrul Facultatii de Litere a Universitatii "Babes-Bolyai". Dintre participantii la simpozion, ii amintim pe Marius Oprea, Dorin Dobrincu, Adrian Cioflanca, Doina Jela, Michael Shafir, Marta Petreu, Mihai Dinu Gheorghiu, Andrei Cornea, Ion Vianu, Caius Dobrescu, Doru Radosav, Stefan Borbély, Ovidiu Pecican, Lidia Bradley, Maria Bucur, Octavian Roske, Cristina Anisescu, Doru Pop si multi altii. Centrul de Cercetare a Imaginarului a avut ca parteneri in organizarea simpozionului urmatoarele institutii: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania, Institutul Cultural Roman, Fundatia Aspera si Uniunea Scriitorilor din Romania (filiala Cluj).

La 22 octombrie 2003, la initiativa presedintelui Romaniei din acea perioada, Ion Iliescu, a fost constituita o Comisie Internationala pentru Studierea Holocaustului in Romania (sub presedintia laureatului Premiului Nobel pentru pace, Elie Wiesel, scriitor american de origine romana)¹. In primavara anului 2006, la initiativa presedintelui Romaniei, Traian Basescu, a fost constituita o Comisie Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania (CPADCR, sub presedintia politologului american de origine romana, Vladimir Tismaneanu)². Scopul concret al constituirii ambelor Comisii a fost realizarea cate unui raport final legat de cele doua forme ale totalitarismului (extrema dreapta si extrema stanga) care au functionat in Romania, intre 1940-1944, respectiv 1945-1989. Ambele Comisii au avut un fundament legal si etic si au raspuns unor asteptari si dileme ale romanilor legate de istoria lor recenta. In cazul Raportului Final legat de analiza dictaturii comuniste (care trebuia sa marcheze sfarsitul unei epoci, la 1 ianuarie 2007 urmand ca Romania sa fie acceptata in Uniunea Europeana), a mai existat un scop manifest: masivul document ar fi putut sa ii ofere presedintelui Traian Basescu o baza stiintifica pentru condamnarea oficiala a comunismului in Romania, ca ilegitim si criminal. Acest lucru s-a si intamplat la 18 decembrie 2006. Condamnand regimul comunist drept ilegitim si criminal, Traian Basescu a facut un gest similar celui al lui Jacques Chirac, primul presedinte care a condamnat in numele statului francez regimul de la Vichy, ca parte a experientei istorice a acestui stat (aceasta comparatie la nivelul gesturilor etice a doi presedinti ii apartine lui Vladimir Tismaneanu).

Premisa ambelor rapoarte a fost cercetarea si stabilirea adevarului privind cele doua tragedii, ale Holocaustului si Gulagului, cu toate implicatiile politice, sociale, psihologice, istorice, umane ale acestora. De asemenea, ambele rapoarte au vizat o sanctionare oficiala (girata de autoritatile romane) a celor doua extremisme (ororile petrecute intre 1940-1944 si 1945-1989 fiind imposibil de cuantificat si decamuflat in timpul perioadei comuniste). Din componenta Comisiei Wiesel au facut parte in principal istorici si sociologi; din componenta Comisiei Tismaneanu au facut parte, de asemenea, istorici, sociologi si politologi, dar si jurnalisti, oameni de litere, personalitati civice, caracterul acesteia fiind mai eterogen decat al Comisiei Wiesel. De mentionat: doi dintre membrii Comisiei Wiesel au facut parte si din Comisia Tismaneanu, este vorba despre istoricii Andrei Pippidi (membru propriu-zis) si Adrian Cioflanca (expert). De remarcat, de asemenea: din Comisia Wiesel au facut parte doi consilieri prezidentiali ai lui Ion Iliescu, Ioan Scurtu si Victor Opaschi (prin urmare, macar un minim control tutelar al lui Ion Iliescu a existat, cei doi istorici amintiti putand monitoriza pentru presedinte activitatea Comisiei Wiesel); in schimb, desi CPADCR a fost creata de presedintele Traian Basescu, din Comisia Tismaneanu nu a facut parte vreun consilier prezidential, astfel incat nu a existat vreo interferenta a autoritatilor cu activitatea Comisiei; din Comisia Tismaneanu a facut parte, totusi, un consilier, dar al adversarului presedintelui Basescu, primul ministru Calin Popescu Tariceanu, este vorba despre remarcabilul istoric Marius Oprea (specializat pe analiza Securitatii). Singurul lucru in care Administratia Prezidentiala s-a implicat a fost acela de a cataliza accesarea Arhivelor de catre expertii CPADCR.

La 11 noiembrie 2004, Raportul Final realizat de Comisia Wiesel i-a fost prezentat lui Ion Iliescu; acest raport a fost semnalat public, dar nu a si fost dezbatut public decat minimal; raportul produs de Comisia Wiesel a avut putini detractori, iar acestia au fost exclusiv din varii factiuni ale extremei drepte care se manifesta politic si cultural in Romania postcomunista. Raportul Final realizat de Comisia Tismaneanu i-a fost predat in noiembrie 2006 lui Traian Basescu - acesta a prezentat concluziile respectivului raport in fata Camerelor reunite ale parlamentului, in 18 decembrie 2006, fiind boicotat de reprezentantii catorva partide alergice la ideea de sanctionare a comunismului: PRM in principal, PSD in plan secundar (desi raportul nu a avut coloratura revansarda, ci a fost redactat in spiritul liberalismului civic, el a fost perceput, uneori, ca un document coleric-politic menit sa produca discordie). Daca raportul Comisiei Wiesel a avut un caracter amplu istoric si factual, raportul Comisiei Tismaneanu a mizat pe caracterul politologic legat de deconstructia ideologiei comuniste, neuitand, fireste, de factualitatea necesara unui asemenea raport in legatura cu victimologia aferenta (raportul a pedalat pe un caracter initial prioritar politologic, intrucat acesta a fost documentul cathartic dorit de Presedintie
    Back to top
    View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
    glinka

PostPosted: Fri Aug 10, 2007 3:48 pm    Post subject: Reply with quote

a citit cineva "holocaustul sub scaner" de jurgen graf sau "al treisprezecelea trib" de arthur koestler?
    Back to top
    didi

PostPosted: Thu Jul 10, 2008 4:32 pm    Post subject: Reply with quote

Pe 2 iulie evreii israelieni s-au adunat în număr de câteva sute (600) în munții Ierusalimului lângă așezarea numită Shoresh, în pădurea dedicată victimelor Holocaustului din Dorohoi și împrejurimi. Această padure împreună cu monumentul cu șase brațe a fost ridicată de puținii supraviețuitori dorohoieni care s-au stabilit în Israel. Memoria celor șase mii de evrei originari din Județul Dorohoi care s-au pierdut în pogrom și în lagărele morții din Transnistria ramane via prin această celebrare care se desfasoară în fiecare an. Au participat oficialități israeliene , personalități ale alialei romane si Excelența Sa Dl. Eduard Iosiper, Ambasadorul României în Israel.
    Back to top
    View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
    desan

PostPosted: Thu Jul 10, 2008 6:50 pm    Post subject: Reply with quote

tinerii romani neaga vehement faptul ca a existat holocaust in romania...considera ca sunt inventi ale evreilor pt.recuperare de bunuri... Crying or Very sad Evil or Very Mad in fata documentatiilor sustin ca acestea sunt falsuri deoarece sunt scrise de evrei....
    Back to top
    noro

PostPosted: Thu Jul 10, 2008 8:12 pm    Post subject: Reply with quote

desan wrote:
    tinerii romani neaga vehement faptul ca a existat holocaust in romania...considera ca sunt inventi ale evreilor pt.recuperare de bunuri... Crying or Very sad Evil or Very Mad in fata documentatiilor sustin ca acestea sunt falsuri deoarece sunt scrise de evrei....

Ce spui e o mare tampenie si un neadevar.
    Nu poti generaliza, sunt in Romania si tineri dezorientati, partizanii ideilor neonaziste, da sunt asa de putini in Romania ca ii poti numara pe degetele de la o mana si in plus nu sunt organizati ca in vest. Aici nu ai dreptate, autoritatile statului chiar isi fac treaba. Acesti oameni care neaga holocaustul nu au priza printre marea majoritate a romanilor, iar romanii de rand au compasiune pentru victimele macabrelor evenimente ale celui de-al II-lea razboi mondial. In plus poate nu sti, dar despre holocaust si ororile lui se preda in scolile din Romania (ai putea sa te uiti prin manualele baiatului tau). In librarii exista multe carti scrise de supravietuitorii holocaustului, daca treci prin Sighetu-Marmatiei intra in libraria din centru si ai sa ramai surprinsa de cata literatura despre acest eveniment vei gasi,(asta asa ca am vazut saptamana trecuta ca ai postat niste coordonate geografice 47 grade, 53 min., 51 sec. N si 23 grade, 27 min., 27 sec. E si par a fi de undeva din zona Certeze-jud. Satu Mare, foarte aproape de Sighet).
    Poate confunzi tinerii romani cu cei iranieni?
    Back to top
    Post new topic   Reply to topic    romania-israel Forum Index -> istorie All times are GMT + 2 Hours
    Goto page 1, 2, 3 ... 16, 17, 18  Next
    Page 1 of 18

Jump to:  
    You cannot post new topics in this forum
    You cannot reply to topics in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot vote in polls in this forum